Balkonglycka

Gräslök

Kategori: Örter

Allium schoenoprasum

Gräslök är en favorit på balkongen både för sin användbarhet i maträtter och för sina vackra pigga rosa-lila blommor. Gräslöken trivs utmärkt i kruka och är lätt att sköta. Att plantorna dessutom är fleråriga och återkommer år efter år är extra roligt. Jag ärvde mina plantor och det är möjligt att det nu är på sin plats med en nysådd till det fjärde året.

Du kan så direkt på växtplatsen i maj-juni eller förkultivera ett par månader tidigare. Gräslöken vill helst ha en mullrik kalkhaltig jord att växa i, gärna lerjord men är annars anspråkslös. Eftersom de ska stå i flera år på samma ställe kan det vara bra att förbereda jorden lite extra och se till att den är väldränerad. Gräslöken bör inte utsättas för någon långvarig torka, i övrigt kräver den ingen särskild skötsel. Den tar tacksamt emot lite gödsel någon gång per år.

Skörda kontinuerligt genom att klippa av dem fem cm från marken. Om de går i blom blir bladen gärna lite träiga och tråkiga att äta. Men de vackra lila blommor gör sig också fint tillsammans med sommarblommor, de kan med fördel planteras i tuvor tillsammans med sommarblommor i en större kruka. Blommorna bör dock klippas bort innan de går i frö då de annars gärna sprider sig.

Dess smala blad med fin arom och milda löksmak gör sig allra bäst i kalla rätter som potatissallad, matjessill, gräddfil och färskpotatis. Gräslök är dessutom rik på mineralämnen, a- och c-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll. Gräslök passar i soppor, sallader, såser, färskost, fisk-, kött- och äggrätter eller på en smörgås. Går utmärkt att frysa för vinteranvändning.



Gräslöken blir saftigare om den skärs med en vass kniv istället för att klippas med sax. Tänk också på att gräslök ska tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom den tappar sin smak vid höga temperaturer.







Källor:
Grönt! Karin Eliasson, Norstedts 2012.
Niklas Mat för SVT

Basilika

Kategori: Örter

Den användbara och något sköra basilikan finns i en rad olika varianter. Mest använd och förekommande är Genovese, den italienska storbladiga basilikan som man traditionellt använder i såser och pesto. Känns inte namnet igen från pestoburkarna så säg? Men andra basilikor, som citronbasilikan och kanelbasilikan, är roliga att variera med i salladen. Och thaibasilikan är underbar i den asieninspirerande matlagningen. Thaibasilikan Siam Gqueen är ganska trög att gå i blom, vilket ju bara är bra, men även när den blommar håller plantan fina fräscha blad.
På bilden ovan ser vi också en Vit basilika Magic Mountain som trivdes jättefint i min örtlåda förra året. Magic Mountain är en vacker basilika med gröna blad och vita blommor. Den doftar underbart och passar till det mesta som vanlig basilika; i de flesta tomat och pastarätter, i såser, pesto och sallader.

Så väldigt grunt och håll sådden ständigt fuktig. Följ instruktionerna på fröpåsen, jag har själv lyckats slarva otaliga gånger och med basilikan gäller det att vara lite extra uppmärksam. Basilikan vill inte utsättas för kyla så ha den i ett skyddat och varmt läge. I kruka är den lätt att ta in när nätterna blir kyliga.

Bladen skördas genom att man klipper eller nyper av stjälken precis ovanför ett nytt bladpar. Genom att skörda så bildas hela tiden nya blad. Basilikan äts absolut bäst färsk men kan också sparas genom att man torkar den eller konserverar den som pesto eller fryser in den.

Basilika har en mycket karakteristisk smak och arom. Den är älskad kring hela Medelhavet, framförallt till rätter med tomat och vitlök. Basilika är en av huvudingredienserna i pesto och en av de viktigaste ingredienserna i det italienska köket. Dess friska, tydligt söta smak är kalas till ljust kött, fisk, pastasåser, tomaträtter, soppor, sallader, grönsaksrätter och dressingar. Men även till jordgubbar och som te.



Favoriter i köket:
Tomatsallad - Hur enkelt och ljuvligt gott är det inte med en sallad på kravodlade tomater, mozzarella och rikligt med basilika? Toppa med en jungfruolja och nymald svartpeppar. Det får bli lunch i morgon!
Melonsallad - En annan högsommarfavorit är en enkel också italieninspirerad melonsallad. Skär melon, gärna honungs- eller nätmelon men även vattenmelon är gott, i klyftor. Lägg på prosciutto och basilika och ringa lite olivolja över salladen.
Lax med pesto - Lägg några laxfileéer i en ungsform och bred på ett tjockt lager av hemmagjord pesto. Ringla lite olivolja över och grädda i ugn. Serveras tacksamt med ris eller quinoa, När min vän Frida bjöd mig på denna hennes mästarrätt nyligen gjorde hon peston på persilja och mängder av vitlök. Det var inte så tokigt det heller, men den rundare smaken av basilika är oöverträffad tycker jag.

Ocimum basilicum

Ocinum basilicum ”Magic Mountain”





Källa:
Grönt! Karin Eliasson, Norstedts 2012.
Niklas Mat för SVT

Mynta

Kategori: Örter

Barndomens somrar tillbringades på Gotland och Öland och dess doftbukett har en självklar bas av backmynta. Smaken av sommar sitter också i myntaté, myntayoughurt och myntablad som inslag i sallader och efterrätter. Myntan är både väldigt användbar, doftar härligt och drar till sig både humlor och fjärilar. Given på varje balkong om du frågar mig.

Härdig perenn
Sol till skugga
Näringsrik, fuktig och väldräneradjord
15 cm till 1 meter hög
Blommar juli-september med vita, rosa, blå eller lila blommor

Mynta är en härdig flerårig växt med ovala, mintdoftande blad och små blå-lila eller rosa blommor som härstammar från Medelhavsländerna. Det finns många olika sorters mynta som alla passar att odlas i kruka. Det är lättodlad ört som trivs både i sol och halvskugga. Varning dock för att den gärna sprider sig i större krukor, när den väl slagit rot är den svår att utrota. Det finns myntor med alla bladformer men det är framförallt pepparmyntan som används. Första bladen skördas under hela sommaren. Vinterns behov ska plockas före blomningen för att sedan torkas eller frysas in.

Mynta/Pepparmynta
Mentha piperita Labiatae
Pepparmynta har den kraftigaste mentholsmaken och bladen kan med fördel användas i matlagning och till efterrätter. Den söta och kraftiga myntasmaken passar fint till te, såser, sallader, grytor, desserter, och drinkar.

Pepparmyntan är rik på mentol, bitterämnen och tanniner vilket ger smärtstillande, gasdrivande och svettdrivande egenskaper. Gör te på blad av pepparmynta och citronmeliss och du har en kur mot magbesvär relaterad till dålig matsmältning och stress. Mamma Eva bjuder gärna på detta te på sena kvällar och vid feber då det verkligen är mycket rogivande, en tradition jag tagit med mig i livet.

På min balkong trivs:
Chokladmynta
Backmynta
Pepparmynta

Källor:
Växter för balkong & uterum, Gunnel Carlson mfl.
Sköna balkonger & terrasser, Kerstin Engstrand.
Stora örtboken, Jennie Harding.


Grönmynta

Grönmynta är en flerårig, ganska högväxt ört med krypande jordstam och underjordiska utlöpare. Stjälkarna kan bli upp till åtta decimeter höga. Bladen är blankt gröna, spetsigt äggrunda med grov nervatur och vasst grovsågad bladkant. Grönmynta blommar i augusti-september med violetta blommor. Krusmynta (M. spicata 'Crispa') är en krusbladig variant av grönmynta som odlas som kryddväxt. Torkade blad och skott kan användas som krydda i bland annat soppor och en del kötträtter.

 

 

 

Rundmynta
 
Rundmynta (Mentha suaveolens) är en flerårig, småluden ört med underjordiska utlöpare och aromatisk doft. Stjälkarna är upprätta och kan bli närmare en meter höga. Bladen är rundat hjärtlika, omkring fyra centimeter långa, trubbiga och starkt rynkiga med nedvikt grovsågad kant, på undersidan är de gråvitludna av filtaktig behåring. Doftar och smakar mildare mint som drar åt det söta hållet. Den är med andra ord som gjort för myntaté eller Mojitos. Rundmynta blommar i augusti-september med vita eller rosa blommor i täta kransar som bildar sammanhängande toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare. Rundmynta är relativt sällsynt men bildar stora bestånd. Min planta har ursprung från Småland, Öland eller Gotland. Källa: Naturhistoriska riksmuseet "Den virutella floran" och Växtdatabasen på Grobar.se.

...hemma bäst!

Kategori:

Balkongen har klarat sig relativt bra. Tack för att juli inte blev så torr här hemma :). Kvällen innan jag begav mig iväg på semester såg Leonardo da Vinci ut så här.

Ikväll har jag promenerat hem genom mitt älskade Stockholm efter en dag i skärgården. Stockholm i mitt hjärta, du är bra vacker en lördagskväll i juli!

Inspiration från the Big Apple

Kategori: Inspiration

A Rooftop Farm in Brooklyn

Kategori: Inspiration

Hade läst om kollektivet som driver en trädgård uppe på ett tak i Greenpoint, Brooklyn och ett besök där var givet när jag under semestern gästade New York. Lite hemligt beläget och utan några egentliga skyltar lyckades jag i hettan leta mig upp på rätt tak på Eagle Street. Högt ovanför gatorna fann jag en prydlig trädgård med odling av örter och grönsaker. Varje söndag har taket öppet för besök och försäljning och den som vill får gärna hugga in och påta i jorden några timmar. Otroligt inspirerande och den minst sagt läckra utsikten är bara den värt ett besök.

Följ Eagle Street på Rooftopfarms.org

Vad säger du, är det inte dags för lite fler takträdgårdar i Stockholm? Känner du till någon? Tipsa gärna!

Tada!

Kategori:

Semester och årets första egna. Mmm!


New Dawn älskar sitt nya hem.

Bevattning är a och o

Kategori: Produkter till balkongen

Juli förra året var en stekande het månad och kämpig för såväl mina plantor som mig. 5 vattenkannor morgon och kväll när törsten var som störst. Årets nymodighet - en fungerande vattenslang - är därför en mycket stor glädje att använda. Möjligen tycker mina grannar att det blir onödigt blött utanför porten på kvällskvisten, men som vi trivs tillsammans jag och trädgårdens bästa vän, slangen från Gardena.

Juli på balkongen

Kategori: Året runt på balkongen

Juli är semestertid för många och då är det skönt att vara ute på balkongen som nu äntligen träder fram som en riktig prunkande trädgård - för den som vattnar ordentligt vill säga. Det är roligt att pyssla med växterna och njuta av den möda du lagt ner.

Om det är torka behöver växterna vatten. Vattna en rejäl rotblöta i trädgårdslandet på kvällen när solen har gått ner. Låt vattnet sjunka in i jorden, vänta en stund och vattna en gång till. Om jorden blivit hård och kompakt på ytan behöver du luckra upp ytan lite. Då spricker inte jorden, luft kommer in och gör jorden mer lättvattnad.

På vissa håll kan det bli bevattningsförbud om det är långvarig torka. Då får man anpassa sig efter det och låta gräsmattan vissna ner. Den kommer fort tillbaks och grönskar när regnen kommer igen, eftersom rötterna söker sig långt ner i marken.
Om det regnar är det bra att ha en regnmätare så du ser hur mycket vatten som kommer, 15 -20 mm är en bra dos med vatten. Passa på att gödsla gräsmattan vid regnväder eller vattna ordentligt efteråt så att det inte blir ”brännskador”.

Sommarblommorna i krukor torkar mycket lätt ut och behöver vattnas ofta. De behöver också gödselvattnas och luckras regelbundet. För att få dem att blomma under en längre tid så kan du klippa bort vissna blommor och frökapslar. Långa förvuxna skott klipper du av ovanför ett bladpar vid basen. Då kommer nya skott i bladvecken. Klipp inte bort alla skott på en gång, så förnyar du plantan utan att den blir kalhuggen.

När remonterande rosor (rosor som blommar på årsskotten) blommat över kan du klippa bort de vissna blommorna och en liten bit av stammen, vid tredje – fjärde bladet som har en utåtriktad knopp. Då blommar rosen igen på de nya skotten. Efter den första blomningen kan rosorna också behöva en extra omgång med gödsel, som myllas ner kring plantan. Gödsla inte senare än juli, för då hinner de nya skotten inte bli vedartade innan hösten och fryser lätt bort under vintern. Klipp också bort vildskott, som kan växa ut från stammen under förädlingsstället.

Högväxande perenner, som riddarsporrar brudslöja, stormhatt med flera, som blommat över och ser risiga ut kan du skära av toppen på. Då kan det komma nya blomskott från bladvecken. Klipp ner överblommad Löjtnantshjärta till ett par decimeter, så ser den inte så risig ut och om du plockar bort vissna blommor på mariaklockan så kommer det nya blommor. Penséer, praktveronika, borstnejlikor och nunneört är några perenner som du kan klippa ner rejält och som kommer igen med ny blomning.

Alla trädgårdens hjälpande invånare som bin, humlor, fjärilar och fåglar, behöver vatten speciellt under torrperioder. Sätt ut ett fågelbad och fyll på med vatten. Det går bra med ett stort blomfat eller skål, gärna lite sluttande. Lägg i några stenar som fåglarna kan sitta på och ställ helst nära någon skyddande buske. Det dunstar fort och skvätter ut när fåglarna tar sig ett svalkande bad. Du kommer få många roliga stunder när du sitter och studerar vännerna på nära håll.

Mer att göra:

1. Glöm inte att vattna och gödsla i trädgårdslandet där det nu växer så det knakar och att ge dina krukväxter extra näring och vatten.
2. I början av juli kan du så tvååriga växter för blomning nästa år.
3. Kinesiska bladgrönsaker, som till exempel pak choi och rättika, är lämpliga att så i slutet av juli. Dill, ruccola och plocksallad är grönsaker som kan sås i flera omgångar under hela sommaren för att ha tillgång till egna färska grönsaker.
4. Titta till fruktträden och rensa bort angripna eller dåliga kart och gallra bort lite om det kommer för mycket frukt på samma gren, särskilt på plommon och äpple. Då får trädet mer kraft till den kvarvarande frukten och den blir större och friskare.
5. Rensa bort ogräs så det inte går i blom och fröar av sig.
6. Sköt om komposten så får du gratis härlig mull. Vattna den om den blir för torr och blanda ut den med torra löv, torv eller sågspån om den blivit för blöt och luktar illa. Använd gräsklipp till rabatterna eller trädgårdslandet för att täcka kal jord. Det håller kvar fukt och bidrar med näring eller fyll på komposten.br />

Tack till mamma Eva.


Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården