Mynta
Kategori: Örter
Härdig perenn
Sol till skugga
Näringsrik, fuktig och väldräneradjord
15 cm till 1 meter hög
Blommar juli-september med vita, rosa, blå eller lila blommor
Mynta är en härdig flerårig växt med ovala, mintdoftande blad och små blå-lila eller rosa blommor som härstammar från Medelhavsländerna. Det finns många olika sorters mynta som alla passar att odlas i kruka. Det är lättodlad ört som trivs både i sol och halvskugga. Varning dock för att den gärna sprider sig i större krukor, när den väl slagit rot är den svår att utrota. Det finns myntor med alla bladformer men det är framförallt pepparmyntan som används. Första bladen skördas under hela sommaren. Vinterns behov ska plockas före blomningen för att sedan torkas eller frysas in.
Mynta/Pepparmynta
Mentha piperita Labiatae
Pepparmynta har den kraftigaste mentholsmaken och bladen kan med fördel användas i matlagning och till efterrätter. Den söta och kraftiga myntasmaken passar fint till te, såser, sallader, grytor, desserter, och drinkar.
Pepparmyntan är rik på mentol, bitterämnen och tanniner vilket ger smärtstillande, gasdrivande och svettdrivande egenskaper. Gör te på blad av pepparmynta och citronmeliss och du har en kur mot magbesvär relaterad till dålig matsmältning och stress. Mamma Eva bjuder gärna på detta te på sena kvällar och vid feber då det verkligen är mycket rogivande, en tradition jag tagit med mig i livet.
På min balkong trivs:
Chokladmynta
Backmynta
Pepparmynta
Källor:
Växter för balkong & uterum, Gunnel Carlson mfl.
Sköna balkonger & terrasser, Kerstin Engstrand.
Stora örtboken, Jennie Harding.
Grönmynta
Grönmynta är en flerårig, ganska högväxt ört med krypande jordstam och underjordiska utlöpare. Stjälkarna kan bli upp till åtta decimeter höga. Bladen är blankt gröna, spetsigt äggrunda med grov nervatur och vasst grovsågad bladkant. Grönmynta blommar i augusti-september med violetta blommor. Krusmynta (M. spicata 'Crispa') är en krusbladig variant av grönmynta som odlas som kryddväxt. Torkade blad och skott kan användas som krydda i bland annat soppor och en del kötträtter.
