Februari i din trädgård
Kategori: Året runt på balkongen
Dagarna blir längre och ljuset kommer åter. Växter och fåglar börjar vakna till liv och även trädgårdsvännen kan göra mycket för sin trädgård i väntan på våren.
I februari börjar dagarna sakta men säkert bli längre, men trädgården ligger fortfarande frusen. Ett gott tecken på detta är att våra stann-fåglar känner av det ökade ljuset och trots kylan börjar sjunga och kvittra. Det kommer en vår!
Ge inomhusväxterna näring
Inomhus börjar fönsterväxterna sträcka på sig. De är snart inne i en tid av stark tillväxt och kan behöva extra näring för att utvecklas bra. De växter som du ska planteras om, bör du vänta med att ge näring tills de blivit beskurna och fått en större kruka.
Förså frön och plantera sticklingar
Det är också dags att så en del av de växter som ska planteras ut i trädgården längre fram i vår. Paprika och chilipeppar, jätte-verbena, kronärtskocka, trädgårdssmultron och rosmarin är några av de växter som behöver en tidig start.
I många trädgårdsbutiker kan köpa sticklingar av både krukväxter och kryddor. Det är också bra att starta tidigt med blommor för urnor och spaljéer. Flitiga Lisa, browallia, pelargon, klockranka, blomsterlönn och svartöga är några exempel på växter som behöver komma igång rejält innan utplantering.
Skydda utsatta utomhusväxter
Ute i trädgården kan städsegröna växter som barrväxter, mahonia, buxbom behöva skyddas med säckväv eller ris för att förhindra frystorkning nu när markens vatten är fruset och solen får vatten att avdunsta från barren. Även den tidiga vårsolen får växter, som står soligt och kanske vid en skyddande husvägg, att komma igång tidigare än vad de borde.
Många träd och buskar behöver beskäras på senvintern. Äpple. päron, rönn, oxel, mispel, hagtorn mfl kan behöva föryngras och gallras ut för att ge bättre och rikare blomning. Fruktträdens krona behöver glesas ut och bli luftigare och om man gallrar bort några gamla och grova grenar på prydnadsbusken varje år, så märks det nästan inte och busken hålls ung och fräsch. Studera trädet eller busken på håll innan du börjar beskära, så är det lättare att se vad som ska bort. Är du mycket osäker, kan det ibland vara bra att ta en expert till hjälp vid beskärningen av fruktträden.
Beskär buskar och ympa träd
Om du vill skära till ympkvistar är det lämpligt att ta dem nu när träden fortfarande är i vila. Bäst kvistar fås av ettårsskott med kort avstånd mellan knopparna från friska sortbestämda träd. Skär med en vass, ren kniv en mild-vädersdag, vira in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåpet. Glöm inte att märka kvistarna, det är lätt att glömma!
Ta bort oönskade träd
Ibland är man tvungen att ta bort stora skymmande eller sjuka träd. Om du har oönskade träd på tomten är februari en bra tid att fälla dem. Men tänk till mer än en gång innan du fäller ett stort friskt träd. Stora, höga träd nära huset eller träd som kan skada grannens hus eller trädgård bör man ta hjälp med att fälla. Träd, som skjuter rotskott, som rönnsumak, fågelbär, silverpoppel med flera kan vara svåra att få bort bara genom att fälla. Det kommer nya rotskott år efter år. Ett bra sätt är att utarma rötterna genom att ringbarka trädet. Saven kommer då att stiga i trädet och det kommer att stå grönt och fint under sommaren. På hösten kan inte näringen gå ner i rötterna utan roten dör.
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården