Maj på balkongen
Kategori: Året runt på balkongen
Fixa gräsmattan
Nu är det tid att anlägga gräsmatta, antingen genom att så eller rulla ut en färdig. Räfsa, reparera och renovera skador på redan befintlig gräsmatta och gödsla och kalka efter behov. Var försiktig med att klippa gräset för kort i början av säsongen (5-7 cm höjd kan vara lagom), då det finns risk att mossan tar över.
I maj kan du fortsätt att plantera perenner, buskar och träd. Krukodlade växter kan du plantera under hela växtsäsongen.
Ympa träden
När saven börjar stiga och barken lätt lossnar från veden är det dags att barkympa. Använd vass kniv, ympvax och bast och friska ympkvistar för att inte smitta trädet. Det går bra att ympa in flera olika sorter på samma träd. Du får ett ”familjeträd”, där alla i familjen kan få sin egen favorit. Det finns många illustrerade beskrivningar i böcker och tidningar om du vill ha en utförlig beskrivning på tillvägagångssätt.
Roligt och givande att odla
Om du inte redan har ett köksland redan så testa på att anlägga ett. Det är fantastiskt gott att ha sin egen ekologiskt odlade, persilja, gräslök, dill, ruccola sallad och vanlig sallad, mangold och så vidare. Börja med lätta sorter för att utöka med dina favoriter efter hand som du blir säkrare på vad som är roligast och godast att ha tillgång till. Det är inte nödvändigt att ha ett vanligt trädgårdsland. En gräslökstorva, persilja med mera kan du lätt plantera eller så mellan vanliga prydnadsväxter. Du kan också så rädisor, sallad, ruccola i flera omgångar under hela sommaren.
Nu kan du sätta ut potatisen på friland. Jorden bör vara cirka 8°C. Var rädd om groddarna och gödsla inte i potatislandet. Då får du mest blast och inte så många knölar.
Jordgubbslandet behöver ansas och rensas. Gödsla efter skörden. Gödsla kan du också göra runt perenner, bärbuskar rosor och fruktträd för att ge dem en bra start på säsongen.
Plantor, som du har förkultiverat inomhus och som hunnit bli lite större, blir knubbigare och tåligare om du avhärdar dem försiktigt och vänjer dem vid utomhusklimatet. Ställ dem i en låg korg eller på bricka så de lätt kan bäras in om nätterna blir kalla, ställ dem lite vindskyddat, och inte i direkt, stekande sol.
Ta hand om blommorna
Det är dags att beskära rosorna, när björken fått musöron-stora blad. Också beskuren klematis blommar rikligare. En del klematis blommar på årsskotten, oftast storblommiga sorter t.ex. Jackmannii. Där ger hård nedskärning varje år ett friskare utseende och mera blom. På andra sorter, som blommar på fjolårs-skotten, t.ex. Nelly Moser får du i stället putsa bort frusna , torra toppar och gallra bland fjolårsskotten efter blomningen. Det samma gäller för småblommiga sorter som blommar på fjolårsskotten. De gallras efter blomningen vid behov. Det är viktigt att känna till vilken sorts klematis du har, för att kunna välja rätt beskärningsmetod. Buddleja blommar på årsskotten. När du ser de första gröna skotten, kan du se hur mycket som ska klippas bort. Den ska beskäras så att den får så många nya årsskott som möjligt och därmed få mycket blommor.br />
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården