Januari i din trädgård
Kategori: Året runt på balkongen
Trädgården ligger nu i vila men om du visar traktens fåglar lite omtanke blir den spännande på nytt.
I januari ligger de svenska trädgårdarna i vila men du kan redan nu börja tänka så smått på den vår som är i antågande. Januari är en bra tid att fantisera och drömma om kommande projekt, göra ritningar över trädgården och planera för växter – till lust och nytta, färger och former.
Men även vinterträdgården kan behöva en viss övertsyn. Glöm inte att titta till trädgården då och då. Skaka av snötyngda grenar så de inte bryts av och titta till lagrade knölar, frukt och rotsaker som förvaras frostfritt.
I slutet av januari är det dags att så frön som behöver lång groningstid, köldbehandlas (stratifieras) eller kanske behöver ligga länge i fuktig jord. Det är också roligt att så frön från julens fruktbord, dadlar, citrusfrukter, mango, passionsfrukt mm.
Du kan också börja ta in och driva kvistar från buskar i trädgården. Trollhassel, gullbuske, sälg, vide, vinterjasmin m.fl. är lämpliga. Blåbärsris blir en skir och vacker påminnelse om den vår som komma skall. Ta gärna kvistarna en mildvädersdag eller ställ dem kallt inomhus någon dag innan drivning.
Skapa en matplats för fåglar
På vintern är det ett bra tillfälle att lära känna de vanligaste stannfåglarna. Skaffa dig en bra fågelguide och kanske en kikare att ha i fönstret. De är fler än du tror. Skapa en egen matningsplats och placera den så att du ser den bra från fönstret, men inte för nära så att de störs.
Om du har börjat ge stannfåglarna mat, så är det viktigt att fortsätta med utfodringen på samma plats vintern ut. Lägg inte maten direkt på marken så att råttor och möss, kaniner, harar och rådjur kommer åt den. Traktens katter brukar också dras dit där det finns mycket fåglar. Se till att utfodringsplatsen sitter lite högt och har någon granruska, enbuske eller annat skydd, som småfåglarna snabbt kan gömma sig i när det kommer en sparvhök. Sparvhöken brukar bevaka matställen för småfåglar vintertid. Det är också viktigt att du lätt kan göra rent på och kring matplatsen, annars kommer sjukdomar att kunna spridas mellan fåglarna.
Vilken mat ska du välja?
Talgoxen är en vanlig gäst. Den älskar energirika fettrika frön som solros-, hamp- och linfrö, jordnötter talg och späck, kokosnöt, ost, men även äpplen och päron.
Blåmesen tycker också om fettrika frön och jordnötter, men även rönn-, hagtorns- och oxelbär.
Gulsparvarna tycker om havre, brödsmulor bland annat.
Grönfinkarna tycker om samma meny som de ovanstående.
Gråsparv och pilfink - passa på och lär dig skillnaden! Äter det mesta, som de andra arterna tycker om: brödsmulor, havre, hamp-, lin-, solrosfrö, knoppar.
Koltrastarna äter också det andra du lagt ut, men älskar äpplen och päron. Dela på äpplet så kommer de åt bättre. Om du får koltrasten att stanna, så kommer hanen att bjuda på den underbaraste sång i vår, sittande på en TV-antenn eller högst upp i ett träd.
Med en varierad meny kommer du också att kunna få andra arter som gäster, vilka inte är lika vanliga, t.ex bergfink, stenknäck, sidensvans, nötskrika, domherre, hackspett mfl.br />
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården