November i din trädgård
Kategori: Året runt på balkongen
Trots att det nu blir allt kyligare ute finns det fortfarande en hel del du kan göra för din trädgård. Här är ”att-göra-listan” för novembers trädgård.
Skydda dina växter
Täck ömtåliga växter luftigt med löv, halm, täckbark eller flis. Gräv ner utomhusväxter i krukor i marken. Du kan även ställa dem intill en varm husvägg i lä eller ställa in dem i kallväxthus eller jordkällare.
Gnagskydd
Sätt gnagskydd runt nyplanterade träd och buskar. Sätt skyddet ända ner till marken och tillräckligt högt för att hindra harar, rådjur och kaniner att mumsa på dem i vinter.
Höstgräv
Så länge marken inte är frusen går det bra att höstgräva. Lerjordens kockor fryser sönder under vintern och jorden blir luftigare. Kanske vill du anlägga en ny rabatt eller utvidga trädgårdslandet? Då blir det lättare att bearbeta de uppgrävda jordkockorna på våren.
Passa på att stöka till
Nya anläggningsarbeten går bra så länge tjälen inte gått i jorden. Gräva för damm, gjuta fundament, sätta upp staket, fälla träd, ta hem sand, grus och jord eller lägga plattor gör att det blir stökigt i trädgården och kan lämpligen göras nu då man ändå inte vistas i trädgården så mycket. Det är synd att rumstera om för mycket den korta tid då trädgården är som vackrast så passa på under den här tiden.
Kalka där så behövs
Nu är det dags att kalka om det behövs, runt fruktträd, i rabatter och på gräsmattan. Kornad kalk är lättast att sprida. Sprid med handkraft och se till att kalken hamnar jämnt fördelad. Genomför gärna en jordanalys, för att se om kalkning behövs. Styv lerjord som kalkas blir inte så kompakt och den blir mer lättarbetad och väldränerad.
Obs! Var försiktig bara, så att du inte kalkar kring surjordsväxter. Exempel på surjordsväxter är: rododendron, ljung, hortensia, syrenhortensia, amerikanskt blåbär, klockbuske, blå bergvallmo.
Stallgödsel är bra att lägga på jorden så sent som möjligt, precis innan jorden har frusit. Stallgödsel från häst eller ko förbättrar jordstrukturen och ökar mullhalten i jorden och tillför många goda mikroorganismer vilka bryter ner organiskt material och gör näringsämnena tillgängliga för växterna.
Sticklingar
Du kan ta vedartade sticklingar av exempelvis hortensia, schersmin, forsythia och fläder när träd och buskar fällt sina löv. Skär av toppen på sticklingen precis ovanför en knopp. Låt 6-8 knoppar finnas kvar på sticklingen och skär rakt av under en knopp. Plantera sticklingarna i en grop med ett bottenlager av sand och låt två knoppar sticka upp över jorden. Lägg ett sandlager överst och vattna så att översta lagret slammar till tätt runt sticklingen.
Växter som kan vara svåra att övervintra tex rosmarin, timjan, fransk dragon, budleja kan du ta sticklingar av och sätta i vatten, ljust, i rumstemperatur och plantera i kruka när de fått rötter.
Du kan göra avläggare av exempelvis forsythia, kaprifol, vinbär, krusbär, buxbom med flera. Det gör du genom att böja ner ett årsskott med hjälp av en klyka. Täck med jord, men låt toppen böjas upp lodrätt.
Redskap och reparationer
Till sist är det dags att göra rent och reparera redskapen, tömma vattentunnor och slangar. Kom ihåg att ställa in tomma krukor så de inte fryser sönder.br />
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården