Balkonglycka

December i din trädgård

Kategori: Året runt på balkongen

Nu är det dags att göra bokslut i trädgården. Tänk igenom vad du lyckades med och vad som blev mindre bra av årets trädgårdsplaner.


Julblommor
Ta hand om dina julblommor efter blomningen.
Jullökar: När de blommat färdigt kan du ställa dem lite i skymundan men fortsätta att vattna tills bladen vissnat. Då kan du ställa undan dem på en torr och rumsvarm plats för att sedan plantera ut dem i trädgården när våren kommer.
Amaryllis: Fortsätt vattna sparsamt med lite extra näring på vårkanten. I slutet på maj kan du gräva ner löken ute i trädgården för att ta upp igen i september. Låt den då torka och ligga torrt och mörkt utan jord tills det är dags att börja driva den igen i oktober-november.
Azalean: Kan också hållas vid liv efter blomning. Håll jorden fuktig och plantera ut i maj. Den är en surjordsväxt som inte gillar kalkjord. Gräv upp och ta in den i september.
Liljekonvalj: Fortsätt att vattna tills de vissnat ner. Plantera ut dem i trädgården på en skuggig till halvskuggig plats i humusrik jord i april-maj.
Julros: ställ undan på sval plats när blommorna vissnat. Se till att hålla jorden lite fuktig. Går att plantera ut i trädgården när tjälen gått ur marken och trivs bäst i skugga-halvskugga i kalkrik jord.

Du kan också börja redan nu med att fundera på kommande trädgårdsprojekt. Då är du väl förberedd när våren kommer till din trädgård.

För trädgårdsdagbok
Gör en ritning på rutat papper där du skissar upp din trädgård. Det är lätt att glömma från ena året till det andra vad det var du tänkte göra och vad som inte blev av. Den kan också bli grunden till en trädgårdsdagbok där du kan anteckna och minnas glädjeämnen och bekymmer från ena året till det andra.

Trädgårdsrunda även på vintern
Glöm inte bort att göra en rundtur i trädgården ibland. Skotta bort tyngande blötsnö. Kolla så att du inte glömt att skydda någon växt som upptäckts av rådjur och harar. Se efter att vinterförvarade lökar, knölar, frukt och rotsaker ”mår bra”. Kontrollera att skydd för krukor och utemöbler inte blåst av. Eventuellt kan växter som ställts in i växthuset behöva vattnas om det varit varmt och soligt en längre tid. Vinterbädda även runt de växter som ställts in i växthuset eftersom det kan bli lika kallt där som på friland även om du slipper blåsten.

Extra ljus inomhus
Inomhus behöver de flesta växter ha ordentligt med ljus. Stora växter som placeras inne i rummet behöver extra ljus. Koppla belysningen till en timer så får växten samma antal (ex. 10-12) soltimmar varje dag.

Låt blommorna ställa in sig
Vrid inte på växterna i fönstret eftersom de ställer in bladen för att få så mycket ljus som möjligt. Många växter, t ex. hibiskus, porslinsblomma, myrten med flera, är mycket känsliga för att snurras. Det händer då lätt att de tappar blad och knoppar. br />

Tack till mamma Eva.


Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården

Kommentarer


Kommentera inlägget här: