Basilika
Kategori: Örter
På bilden ovan ser vi också en Vit basilika Magic Mountain som trivdes jättefint i min örtlåda förra året. Magic Mountain är en vacker basilika med gröna blad och vita blommor. Den doftar underbart och passar till det mesta som vanlig basilika; i de flesta tomat och pastarätter, i såser, pesto och sallader.
Så väldigt grunt och håll sådden ständigt fuktig. Följ instruktionerna på fröpåsen, jag har själv lyckats slarva otaliga gånger och med basilikan gäller det att vara lite extra uppmärksam. Basilikan vill inte utsättas för kyla så ha den i ett skyddat och varmt läge. I kruka är den lätt att ta in när nätterna blir kyliga.
Bladen skördas genom att man klipper eller nyper av stjälken precis ovanför ett nytt bladpar. Genom att skörda så bildas hela tiden nya blad. Basilikan äts absolut bäst färsk men kan också sparas genom att man torkar den eller konserverar den som pesto eller fryser in den.
Basilika har en mycket karakteristisk smak och arom. Den är älskad kring hela Medelhavet, framförallt till rätter med tomat och vitlök. Basilika är en av huvudingredienserna i pesto och en av de viktigaste ingredienserna i det italienska köket. Dess friska, tydligt söta smak är kalas till ljust kött, fisk, pastasåser, tomaträtter, soppor, sallader, grönsaksrätter och dressingar. Men även till jordgubbar och som te.
Favoriter i köket:
Tomatsallad - Hur enkelt och ljuvligt gott är det inte med en sallad på kravodlade tomater, mozzarella och rikligt med basilika? Toppa med en jungfruolja och nymald svartpeppar. Det får bli lunch i morgon!
Melonsallad - En annan högsommarfavorit är en enkel också italieninspirerad melonsallad. Skär melon, gärna honungs- eller nätmelon men även vattenmelon är gott, i klyftor. Lägg på prosciutto och basilika och ringa lite olivolja över salladen.
Lax med pesto - Lägg några laxfileéer i en ungsform och bred på ett tjockt lager av hemmagjord pesto. Ringla lite olivolja över och grädda i ugn. Serveras tacksamt med ris eller quinoa, När min vän Frida bjöd mig på denna hennes mästarrätt nyligen gjorde hon peston på persilja och mängder av vitlök. Det var inte så tokigt det heller, men den rundare smaken av basilika är oöverträffad tycker jag.
Källa:
Grönt! Karin Eliasson, Norstedts 2012.
Niklas Mat för SVT