Balkonglycka

Gräslök

Kategori: Örter

Allium schoenoprasum

Gräslök är en favorit på balkongen både för sin användbarhet i maträtter och för sina vackra pigga rosa-lila blommor. Gräslöken trivs utmärkt i kruka och är lätt att sköta. Att plantorna dessutom är fleråriga och återkommer år efter år är extra roligt. Jag ärvde mina plantor och det är möjligt att det nu är på sin plats med en nysådd till det fjärde året.

Du kan så direkt på växtplatsen i maj-juni eller förkultivera ett par månader tidigare. Gräslöken vill helst ha en mullrik kalkhaltig jord att växa i, gärna lerjord men är annars anspråkslös. Eftersom de ska stå i flera år på samma ställe kan det vara bra att förbereda jorden lite extra och se till att den är väldränerad. Gräslöken bör inte utsättas för någon långvarig torka, i övrigt kräver den ingen särskild skötsel. Den tar tacksamt emot lite gödsel någon gång per år.

Skörda kontinuerligt genom att klippa av dem fem cm från marken. Om de går i blom blir bladen gärna lite träiga och tråkiga att äta. Men de vackra lila blommor gör sig också fint tillsammans med sommarblommor, de kan med fördel planteras i tuvor tillsammans med sommarblommor i en större kruka. Blommorna bör dock klippas bort innan de går i frö då de annars gärna sprider sig.

Dess smala blad med fin arom och milda löksmak gör sig allra bäst i kalla rätter som potatissallad, matjessill, gräddfil och färskpotatis. Gräslök är dessutom rik på mineralämnen, a- och c-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll. Gräslök passar i soppor, sallader, såser, färskost, fisk-, kött- och äggrätter eller på en smörgås. Går utmärkt att frysa för vinteranvändning.



Gräslöken blir saftigare om den skärs med en vass kniv istället för att klippas med sax. Tänk också på att gräslök ska tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom den tappar sin smak vid höga temperaturer.







Källor:
Grönt! Karin Eliasson, Norstedts 2012.
Niklas Mat för SVT

Kommentarer


Kommentera inlägget här: