Nu grönskar det! Vinterns långa väntan och vårens alla förberedelser ger dig äntligen riktlig utdelning på balkongen eller i balkongen. Nu finns det mycket att göra och pyssla med, men det är också en tid för njutning och fest.
Vädret i juni avgör lite vad du behöver lägga din tid på. Om det är torrt väder måste man ligga i med vattningen av krukor, planteringar och odlingar såväl som nyanlagda gräsmattor och sommarblommor. För att få bäst effekt vattnar du rejält på kvällen så att vattnet når så långt ner i jorden som möjligt och rötterna kan söka sig neråt. Det vanligaste misstaget många gör, är att vattna en kort stund på dagen då avdunstningen är som störst. Då kommer rötterna att söka sig uppåt i jorden och växterna blir känsligare för uttorkning.
Nu kan du också låta dina krukväxter komma ut på sommarlov. Placera dem vindskyddat, med någon timmes vandrande skugga till en början. Vänj dem försiktigt med solljuset. Bladen blir mycket lätt brända och uttorkade i början.
För den som inte drivit upp plantor själv är det en ren njutning att bege sig till en välsorterad trädgårdsbutik, såhär i juni är de välfyllda med sommarblommor. Fyll krukor, korgar och urnor med vackra blommor. Ett tips är att köpa ganska många av samma sort eller färg då det ger ett lugnare och starkare intryck. Plantera om dem i bra, välgödslad jord. De kommer att växa snabbt och snart få det trångt om rötterna. Om du planterar växterna ganska tätt, så att jorden inte ligger bar, spar du många timmars arbete genom att ogräset inte trivs i skuggan under bladen och fukten stannar kvar bättre. Undvik dock större mängder kvävegödsel i jorden då det ger stor bladmassa men färre blommor. Nyp bort vissna blommor och blad så kommer nya hela sommaren.
Mer att göra:
1. När de vårblommande lökarna börjar bilda frökapslar kan du ta bort dem, eftersom det tar mycket näring att bilda frön. Bladen, som bildar näring till lökarna, ska du däremot lämna kvar tills de vissnat.
2. Rhododendron, som blommat över, blommar rikligare nästa år om du nyper bort de vissna blomställningarna.
3. Tomater ska tjuvas. Det innebär att du ska ta bort skott, som kommer i bladvecken, för att ge mer näring till huvudplantan. Cocktailtomater ska däremot inte tjuvas. De ska vara greniga. När plantan har tre till fem blomklasar kan du också nypa bort de som kommer senare. Detta för att tomaterna ska hinna mogna innan hösten.
4. Underhåll dina planteringar med att ansa och gallra. Luckra jorden om den blivit kompakt av mycket regn eller vattning. Rensa bort ogräs innan de sätter frö.
5. Skär bort vissna blommor. Ge stöd och bind upp där det behövs så att växterna inte lägger sig på marken.