Balkonglycka

Med doft av rosor

Kategori: Allmänt

Firade midsommar på Öland tillsammans med mina föräldrar. Mysigt och lugnt och god mat och dryck! Med regntungt väder och kroppen övertagen av en förkylning tillbringades stora delar av helgen googlandes på rosor. En längtan efter rosens söta doft, tunga rosa blommor och det romantiska vackra uttrycket i en klängros växte sig allt starkare på. På midsommardagen vågade vi oss på en utflykt mellan skurarna och besökte Capellagårdens rosarium och efter det blev jag som besatt på att hitta den perfekta rosen till min balkong. Vi såg en gigantisk honungsros vars tusen knoppar precis var på väg att brista ut i blom, jag höll upp regntunga kupor av Princesse Louise och drog in den söta doften av alla andra prunkande rosor vars vackra ramn jag inte minns.


Leverkusen


Min kära mor är ju en mästare i trädgården och kom med tipset på New Dawn, och efter lite bokblädrande och Instagrammande hade jag hittat min dröm.

Vi hann precis förbi Ölands plantskola innan det var dags för mig att hoppa på bussen tillbaka till Stockholm. Plantskolan bjöd på en fin och frodig samling rosor (bland mycket annat, välsorterat!) och efter lite letande hittade vi henne. Min nya, ljust rosa klätterros. Framåt kvällen fick hon komma i kruka och efter ett dygns regn tror jag att hon fått en fin start på sitt nya hem. Nu börjar vi!




New Dawn
Klätterros

I väntan på solen: Glad sommar

Kategori: Allmänt

...Även om midsommar tillbringades lite snöpligt inomhus, och Stockholm bjudit på den regnigaste juni på hundra år, finns det inget som kan ta bort det goa känslan av sommar. Nätterna är långa, jobborken är lika med noll och allt jag vill göra är att påta i mina krukor eller slumra på en filt i gräset. Minns några ljuva stunder i solen vid Stadshuset, ska bege mig dit så snart det slutar att regna! Ser fram emot en riktigt fin sommar och önskar eventuella läsare detsamma. Hej från Öland!

Ljusa sommarnätter

Kategori: Allmänt

Kvällssol på balkongen och pyssel. Vid 22:14 när jag drar jag för gardinerna är det fortfarande ljust ute. Årets ljuvligaste tid är nu och jag vill inte sova.

Såpnejlika

Kategori: Allmänt

Vad jag trodde var ett ogräs förra våren visade sig vara en kraftfull Såpnejlika som bara växer och växer. Superfyllig och vacker med sina små rosa blommor.

Lindesbergskrukan

Kategori: Produkter till balkongen

Om du står i begrepp att köpa nya krukor till balkongen kan jag varmt rekommendera Lindesbergskrukan. Är så tacksam för att de lyckats hålla liv i mina perenna växter som nu för andra året i rad trivs i krukorna. Kolla in såpnejlikan här nere, den är om möjligt ännu större än förra året! Lindesbergskrukan är vinterisolerad vilket innebär mindre jobb med att vinterisolera för den som jag är lite lat.

Krukan tillverkas av EPP som är ett expanderad polypropen, ett material som andas samtidigt som det isolerar växternas rotsystem, både vinter mot kyla och sommar mot hetta. Krukan spricker inte av köld och den har låg vikt så den är lätt att flytta runt.

2011 trivdes melonsalvia och annananssalvia tillsammans med såpnejlika, lavendel och mynta i en av mina Lindesbergskrukor.

Läs mer om Lindesbergskrukan här.

 

Juni på balkongen

Kategori: Året runt på balkongen

Nu grönskar det! Vinterns långa väntan och vårens alla förberedelser ger dig äntligen riktlig utdelning på balkongen eller i balkongen. Nu finns det mycket att göra och pyssla med, men det är också en tid för njutning och fest.

Vädret i juni avgör lite vad du behöver lägga din tid på. Om det är torrt väder måste man ligga i med vattningen av krukor, planteringar och odlingar såväl som nyanlagda gräsmattor och sommarblommor. För att få bäst effekt vattnar du rejält på kvällen så att vattnet når så långt ner i jorden som möjligt och rötterna kan söka sig neråt. Det vanligaste misstaget många gör, är att vattna en kort stund på dagen då avdunstningen är som störst. Då kommer rötterna att söka sig uppåt i jorden och växterna blir känsligare för uttorkning.

Nu kan du också låta dina krukväxter komma ut på sommarlov. Placera dem vindskyddat, med någon timmes vandrande skugga till en början. Vänj dem försiktigt med solljuset. Bladen blir mycket lätt brända och uttorkade i början.
 
För den som inte drivit upp plantor själv är det en ren njutning att bege sig till en välsorterad trädgårdsbutik, såhär i juni är de välfyllda med sommarblommor. Fyll krukor, korgar och urnor med vackra blommor. Ett tips är att köpa ganska många av samma sort eller färg då det ger ett lugnare och starkare intryck. Plantera om dem i bra, välgödslad jord. De kommer att växa snabbt och snart få det trångt om rötterna. Om du planterar växterna ganska tätt, så att jorden inte ligger bar, spar du många timmars arbete genom att ogräset inte trivs i skuggan under bladen och fukten stannar kvar bättre. Undvik dock större mängder kvävegödsel i jorden då det ger stor bladmassa men färre blommor. Nyp bort vissna blommor och blad så kommer nya hela sommaren.
 
 
Mer att göra:
1. När de vårblommande lökarna börjar bilda frökapslar kan du ta bort dem, eftersom det tar mycket näring att bilda frön. Bladen, som bildar näring till lökarna, ska du däremot lämna kvar tills de vissnat.
 
2. Rhododendron, som blommat över, blommar rikligare nästa år om du nyper bort de vissna blomställningarna.

3. Tomater ska tjuvas. Det innebär att du ska ta bort skott, som kommer i bladvecken, för att ge mer näring till huvudplantan. Cocktailtomater ska däremot inte tjuvas. De ska vara greniga. När plantan har tre till fem blomklasar kan du också nypa bort de som kommer senare. Detta för att tomaterna ska hinna mogna innan hösten.

4. Underhåll dina planteringar med att ansa och gallra. Luckra jorden om den blivit kompakt av mycket regn eller vattning. Rensa bort ogräs innan de sätter frö.

5. Skär bort vissna blommor. Ge stöd och bind upp där det behövs så att växterna inte lägger sig på marken.
 
 
För dig med trädgård
Om du har problem med sniglar ska du passa på att gå en insamlingsrunda tidigt på morgonen och samla in dem. Hur du avlivar dem är en smaksak. Ett enkelt sätt är att lägga dem i en plastpåse i frysen några dagar innan påsen förpassas till hushållssoporna.

Nu frodas gräset, men klipp det inte för kort. Gräset blir tåligare, rötterna utvecklas bättre och tar upp vatten bättre om det inte är för kort. En höjd på 4-5 centimeter är bra. Låt gräsklippet vara kvar, så försvinner inte så mycket näring. Du kan också gödsla gräsmattan. Vattna före och efter gödslingen på kvällen eller utnyttja en regnig dag. På försommaren är det också dags att ge jorden extra näring. Mylla ner organisk gödsel, benmjöl eller kogödsel, runt perenner, buskar fruktträd och sommarblommor.

Lavendel

Kategori: Örter

Lavandula angustifolia

Det finns minst 80 kända arter och varianter av lavendel. För mig doftar de Medelhav och för tankarna till lyxiga spa. Det är en aromatisk, upp till 1 m hög, buske som i Sverige är härdig upp till åtminstone Mellansverige. Lavendeldoft är lugnande och ger god sömn så placeras med fördel nära sovrumsfönstret.

Flerårig
Full sol
Väldränerad, lätt kalkrik sandjord
Blommar högsommar fram till augusti
Finns med blå blommor, hela färgskalan, från mörkt lila till rosa och vita.


Skötsel

Ställ frostfritt under vinterhalvåret och vattna mycket sparsamt.
Klipp ner plantan på våren för att stimulera tillväxten. Lavendel kan behöva beskäras på sensommaren eller våren och förökas bäst med sticklingar på högsommaren (augusti).
Blommorna ska skördas en torr dag under högsommaren, gärna precis innan de slår ut. Bladen kan plockas hela säsongen.

 

Lavendeln brukar räknas till kryddväxterna och i Sydeuropa används bladen för att krydda kött. På bladen kan man också göra te och blommorna passar utmärkt i vissa kakor eller till lavendelsocker.

Användning

Lavendeln är hemmahörande i Medelhavsområdet och har troligen spritts med klosterväsendet. På 1600-talet skrev läkaren Culpeper om lavendeln: "Den är till särskild gagn vid smärtor i huvud och hjärna... kramper, konvulsioner och svimningsanfall...baddad på tinningar och näsborrar minskar den darrningar och hjärtats oro..."

Lavendeloljan har kramplösande, lugnande, rodnadsframkallande och stärkande egenskaper. Oljan används inom aromterapi till massage vid muskelvärk och stress. Te på blommor eller stjälkar lindrar huvudvärk, PMS, stress, oro och sömnproblem.



Källor:
Växter för balkong & uterum
, Gunnel Carlson mfl.
Sköna balkonger & terrasser, Kerstin Engstrand.
Stora örtboken, Jennie Harding.


Lavendel på Wikipedia
Niklas mat på SVT

 

Jo, man kan köpa lycka.

Kategori:

I dag tog jag turen förbi Weibulls vid Hötorget. Hade lovat mig själv att hålls tillbaka på sorterna i år, men kunde inte hålla mig längre. Hem kom jag med diverse örter, jordgubbsplantor och en ros, Leonardo da Vinci. Njutbar eftermiddag följde med rejält med jord under naglarna. Bästa!