Balkonglycka

Lavendel

Kategori: Örter

Lavandula angustifolia

Det finns minst 80 kända arter och varianter av lavendel. För mig doftar de Medelhav och för tankarna till lyxiga spa. Det är en aromatisk, upp till 1 m hög, buske som i Sverige är härdig upp till åtminstone Mellansverige. Lavendeldoft är lugnande och ger god sömn så placeras med fördel nära sovrumsfönstret.

Flerårig
Full sol
Väldränerad, lätt kalkrik sandjord
Blommar högsommar fram till augusti
Finns med blå blommor, hela färgskalan, från mörkt lila till rosa och vita.


Skötsel

Ställ frostfritt under vinterhalvåret och vattna mycket sparsamt.
Klipp ner plantan på våren för att stimulera tillväxten. Lavendel kan behöva beskäras på sensommaren eller våren och förökas bäst med sticklingar på högsommaren (augusti).
Blommorna ska skördas en torr dag under högsommaren, gärna precis innan de slår ut. Bladen kan plockas hela säsongen.

 

Lavendeln brukar räknas till kryddväxterna och i Sydeuropa används bladen för att krydda kött. På bladen kan man också göra te och blommorna passar utmärkt i vissa kakor eller till lavendelsocker.

Användning

Lavendeln är hemmahörande i Medelhavsområdet och har troligen spritts med klosterväsendet. På 1600-talet skrev läkaren Culpeper om lavendeln: "Den är till särskild gagn vid smärtor i huvud och hjärna... kramper, konvulsioner och svimningsanfall...baddad på tinningar och näsborrar minskar den darrningar och hjärtats oro..."

Lavendeloljan har kramplösande, lugnande, rodnadsframkallande och stärkande egenskaper. Oljan används inom aromterapi till massage vid muskelvärk och stress. Te på blommor eller stjälkar lindrar huvudvärk, PMS, stress, oro och sömnproblem.



Källor:
Växter för balkong & uterum
, Gunnel Carlson mfl.
Sköna balkonger & terrasser, Kerstin Engstrand.
Stora örtboken, Jennie Harding.


Lavendel på Wikipedia
Niklas mat på SVT