September i din trädgård
Kategori: Året runt på balkongen
Nu är det tid att sätta vårens lökväxter. Här kommer lite tips till trädgårdsarbetet i september månad.
Få rådjuren att hålla sig borta
Om du har problem med att rådjur, sorkar och harar äter de mumsiga tulpanerna så kan du istället satsa på olika arter av Fritillaria, exempelvis kejsarkronor och kungsängslilja. Allium-arter som kirgislök, jättelök och honungslök går också bra. Hyacinter brukar få stå ifred. Även Narcissus-arter som påsk och pingstliljor brukar ratas av de objudna gästerna. Vill du föröka de lökväxter du redan har kan du ta upp dem ur jorden och försiktigt dela av och sätta ner sidolökarna. Smålökar växer till sig med bara blad första året och får stå på tillväxt.
Under buskage och fruktträd
Små vårlökar som scilla, vårstjärna och snödroppar sprider sig gärna själva både med sidolökar och frön. Plantera dem gärna under buskage, fruktträd eller tätt i gräsmattan. De klarar av att växa tillsammans med gräs.
Lyckas med vitlöken
Det är dags att sätta vitlök. Du kan förstås, på prov, dela och sätta den vitlök som du köper i matbutiken. Men vill du vara säker på att lyckas ska du köpa en bra höstsort i trädgårdsbutiken.
Plantera perenner
Krukodlade perenner går bra att plantera. Även krukodlade barrväxter och vintergröna växter går fortfarande bra att plantera. Kommer hösten tidigt där du bor är dock våren en bättre planteringstid.
Om perennerna har brett ut sig eller fått döda partier i mitten av plantan går det att dela dem tills i mitten av månaden. De flesta perenner mår bra av att delas med cirka 5 års mellanrum. Ge också ny jord kring de delade plantorna. Ta det annars lugnt i rabatten och klipp inte ner perennerna medan de fortfarande är gröna. Om växten själv får vissna klarar den vintern bättre och blommar bättre nästa säsong.
Så växter som blommar nästa sommar
Nu kan du också så tvååriga växter för att kanske få blommor redan till nästa sommar i stället för att behöva vänta två år. Penséer, fingerborgsblomma, mariaklocka, lejongap och kungsljus är exempel på sådana.
Nu mognar frukten
De äpplen som blir mogna i augusti-september är så kallad sommarfrukt och tål inte att lagras. Tunga fruktgrenar kan behöva stöttas, så att inte trädet skadas om de skulle brista. Plocka bort skadade och getingätna plommon så att de friska plommonen får mer ljus och grenarna inte blir så tunga. Nu mognar Viktoria-plommonen. Det är en vanlig och generös sort som du kan äta som de är eller ta tillvara på olika sätt. Några tips är att koka marmelad, konservera i sockerlag eller lägga plommonen i konjak till goda efterrätter i vinter.
Beskär efter skörd
Efter skörden kan plommonträden beskäras. Plommon-, körsbär-, lönn-, valnöt- och kastanjeträd ska inte beskäras hårt. Behöver de gallras eller om de blivit för stora är sensommaren den bästa tiden. Träden ”blöder” inte lika mycket då och hinner återhämta sig innan vintern.
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården