Salvia
Kategori: Örter

Kategori: Året runt på balkongen
I oktober månad är det dags att börja förbereda din trädgård inför vintervilan. Rensa det sista, plocka vinterfrukten och vattna igenom barrväxterna är några av många sysslor.
Planera planteringen efter var du bor
I norra Sverige är vårplantering det bästa för rosor, buskar och träd. I södra Sverige går det dock fortfarande bra att plantera och fortfarande finns det tid att sätta lökar. Hyacinter och tulpaner går att sätta tills tjälen går i marken. De kommer att blomma lite senare nästa vår än tidigare satta lökar.
Julens blommor
Nu är hög tid att planera för julens lökar. Julhyacinter tar 10-12 veckor på sig, jultulpaner 8-10 veckor och tazetter 4-6 veckor. I början av oktober kan du också ta in och driva liljekonvaljer från den egna tomten.
Förbered för vintern
Du vinner på att ta hand om din trädgård innan vintern kommer. Bestäm en helg och låt det bli din trädgårdshelg. Ta med hela familjen ut och njut av både trädgård och väder.
* Plocka de päron och vinteräpplen du ska lagra. Det bästa är att plocka dem innan de är fullt mogna, de mognar nämligen under lagringen.
* Samla in frön från dina sommarblommor. Låt dem torka ett par dagar och förvara sedan i kuvert med namn.
* Vattna igenom barrväxter och vintergröna växter rejält innan tjälen går i jorden.
* Kupa med jord eller täckbark cirka10 cm upp runt rosorna. Då klarar de kylan bättre och fukten hålls kvar.
* Rensa ut och gör rent i växthuset. Om du isolerar med bubbelplast på insidan kan det fungera som övervintringsplats för härdiga växter vilka stått i kruka utomhus.
* Frostfria platser berhöver fuchia, änglatrumpet, jätteverbena, fikon med flera för att lätt övervintra. Ge dem ingen näring och bara väldigt lite vatten om jorden känns torr.
* Glöm inte att gräva upp Dahlia-knölar och andra känsliga knölar te.x gladiolus, knölbegonia och freesia. Lämna lite av stammen kvar på knölen och förvara dem på frostfri plats. Glöm inte att fästa etiketter med sort, höjd och färg för att lättare kunna planera och plantera dem nästa säsong.
* Kompostera löv från buskar och träd. Nyfallna löv bryts ner snabbare än löv som legat ett tag. Efter ett par år i komposten blir de en härlig mullrik jord, som är bra jordförbättring. Eklöv tar längre tid och ger lite surare jord.
* Höstgräv tung lerjord efter skörd i potatis och köksland. Då kommer jordkokorna att frysa sönder under vintern. Jorden blir lättare att bearbeta och kan förbättras genom att blanda med tex. lite sand, kompost, torvmull eller stallgödsel.
* Gödsla inte med konstgödsel på senhösten. Rikligt regnande gör att kvävet läcker ut i vattendrag och sjöar och orsakar övergödning.
Tack till mamma Eva.
Alla månadstips:
· Januari i din trädgård
· Februari i din trädgård
· Mars i din trädgård
· April i din trädgård
· Maj i din trädgård
· Juni i din trädgård
· Juli i trädgården
· Augusti i trädgården
· September i trädgården
· Oktober i din trädgård
· November i trädgården
· December i trädgården